There was an error in this gadget

Wednesday, March 16, 2011

I'll bear this shit in my mind.

Di sini ada saya link-kan satu surat daripada seorang warga Malaysia berbangsa cina kepada perdana menteri, sumber nii saya dapat di Oh! Media's facebook page.






Dah baca kan? Okay so its time for me to say something.



Kat sini saya tak akan menyentuh langsung pasal isu politik (I try my best, if ada tersentuh sikit sorry lah). Itu biar lah jadi persepsi masing-masing yang mana korang sendiri yang decide adakah pentadbiran kerajaan sekarang ini boleh diterimapakai atau tidak.



So, back to the topic, kat sini yang saya mahu cerita kepada pembaca semua tentang kepayahan penulis tuu, tak nak cerita panjang, korang semua tahu dia dapat result yang bagus, tapi tak dapat masuk ke universiti sedangkan kawan dia yang berbangsa melayu yang dapat 2A boleh masuk universiti. 



Dari situ kita boleh lihat betapa beruntungnya kita sebagai bangsa melayu. Even result tak cantik mata memandang pun boleh masuk universiti. tapi tak ramai yang menggunakan peluang itu sebaik mungkin. Macam saya jugak (sobb..sobb). Sedangkan, kita tengok penulis for example, dia punya struggle nak dapatkan tempat yang terbaik dalam masyarakat demi mengubah nasib keluarga dia & dia juga merupakan harapan keluarga yang terakhir yang nak ubah nasib keluarga dia. Saya ada seorang kawan berbangsa cina, dia (luckily) dapat masuk universiti kat Malaysia ini, tapi sebab apa dia masuk universiti UPNM? (bkn nama U sebenar).. Sebab dia nak duit. See how do they struggle to live in this country. 



Sedangkan kita yang berbangsa melayu ini yang selalu makan bersuap, masih lagi tak mahu berusaha bersungguh-sungguh. Masih lagi menyusahkan keluarga sedangkan kita ini adalah harapan orang tua kita. Ada juga yang sudah masuk ke universiti masih lagi tidak mendapat keputusan yang terbaik even kerajaan dah banyak bagi bantuan kepada kita ( mcm PTPTN/ MARA, yuran kolej free, yuran pengajian murah & etc. ) Kita yang dekat sini kerja nak merungut sahaja, kenapa tak dapat PTPTN full, kenapa tak dapat duit intensif makan bulan nii, bukan nak menghargai. Tapi duit naik bas uitm kena RM1 sekali naik itu memang x puas hati sebab korang tengok, time pergi kena seringgit, balik sekejap sambil2 nk tunggu kelas petang bayar seringgit, pergi kelas petang bayar seringgit, nak balik kena seringgit lagi & perkara macamtu jadi kat kitaorang ini selama seminggu.. So u do the math.  Haa itu, politik punya cerita so saya stop setakat itu sahaja.



Berbalik kepada tadi, kita tengok penulis itu sampai sanggup keluar dari negara, & cari rezeki kat negara luar sebab dia tahu dah tak ada harapan lagi dah untuk dia, hanya sekadar merempat dekat negara sendiri. Plus, dia kata "dia sanggup menjadi kuli di negara luar yang mana dia mendapat hasil yang lumayan...."  Cuba bayangkan kalau pentadbiran negara Malaysia sama seperti pentadbiran negara luar, rasanya kita ini rakyat Melayu sendiri yang akan merempat kat negara sendiri. 



So kesimpulannya, kita sebagai masyarakat Malaysia yang sudah diberi banyak kemudahan dalam hidup nii, hendaklah berusaha bersungguh-sungguh & menggunakan peluang itu sebaik mungkin. Saya sambil-sambil tulis ini juga mengingatkan kepada diri sendiri yang mana peluang takkan datang dua kali. Kita tengok ramai orang cina hidup mewah, sebab melalui kepayahan hidup itu yang mendorong diorang belajar bersungguh-sungguh & kuat bekerja so that diorang boleh tampung hidup diorang. Last but not least, ingatlah ' These people where they are today because of hard work '.




See ya next time.





Nak baca entry nii hari-hari, so nanti takde laa lupa dunia ^^v

8 comments:

roslinealissa said...

nelly setuju sgt:) Melayu kita kene bukak mata:)

monsterblog =) said...

She blame the government when she didnt get offer from uni. I kinda hate this statement. Maybe there is something wrong with the placement or when she filled the UPU.

At least, she got better offer by studying abroad. And why she said bad thing about Malaysia since she is living abroad? She talked about the past, but not now. She has to learn history where singapore was denying MIC. And how Parti Perikatan kick out Singapore so we can have a better BN.

monsterblog =) said...

*when

Azim~jimkimjat said...

(kepada penulis surat)

ala cakap orang, kau pun buat benda sama gak kalau nk jaga cucu cicit kau.

cuma context kat sini, kau bukan cucu cicitnya.

p/s: amboi, politik sangat. shuushh.

Qaddafi said...

Nea: yea thats the point. saya nak nasihat diri sendiri sambil2 tuu tolong buka mata orang Melayu. cewah xP


Ajim: Hahaha, standard laa, point masing2, kau tak tahu persepsi orang cina pulak macam mana.


monsterblog: yea, betul jgk that must be some of the reasons too, maybe she applied Uitm when filled the UPU. lol

yeah agreed with that. but, yesterday i was having conversation with 1 pakcik kat gerai nii, we were talk bout this 'politic stuff' & i dengar cerita yang lesen perniagaan dia digantung bout 9 or ten years. The reason why, dulu maybe he talk something bad bout Malaysian govt or critic bout newdays govt & how do they mis-governance this country something like that laa. So, till now his business license suspended.
Plus, dia join pembangkang, so no wonder laa kan. haha..

Bout that 'talk bad bout Malaysia issue' tuu I think, they have better live there, so that they can condemn Malaysian Govt kao kao. Plus, diorang dah stay overseas nak takut apa. but for sure they'll not come back to Malaysia anymore.

Just now, I wonder why many chinese work very & leave this country. ^^

Qaddafi said...

work very hard*

monsterblog =) said...

LOL. ya lah, if she leaving here in Malaysia, she will face hardship lah since she already talked bad about Malaysian government since dekat perlembagaan pun dah saying about kuota kaum in uni.perlembagaan is most secured one lah, if she want to complain pergi dekat MIC buat complain about this and suruh MIC buat pindaan perlembagaan. Cakap besar pun tak guna. She even doesnt do anything for her race pun dah pandai nak cakap bagai and living abroad. Euww.

Kehoe Cheong said...

If she really claims for justice,there's no such things like that in this world.Go to heaven lah if she really wants one.

If there's no people consider or ensure everything that spelled 'Malay',what will happened to our generation? You can say that,Ada apa pada bangsa? But race now already become a crucial matter in our country,stands in line with religion and politic.