There was an error in this gadget

Wednesday, March 16, 2011

I'll bear this shit in my mind.

Di sini ada saya link-kan satu surat daripada seorang warga Malaysia berbangsa cina kepada perdana menteri, sumber nii saya dapat di Oh! Media's facebook page.






Dah baca kan? Okay so its time for me to say something.



Kat sini saya tak akan menyentuh langsung pasal isu politik (I try my best, if ada tersentuh sikit sorry lah). Itu biar lah jadi persepsi masing-masing yang mana korang sendiri yang decide adakah pentadbiran kerajaan sekarang ini boleh diterimapakai atau tidak.



So, back to the topic, kat sini yang saya mahu cerita kepada pembaca semua tentang kepayahan penulis tuu, tak nak cerita panjang, korang semua tahu dia dapat result yang bagus, tapi tak dapat masuk ke universiti sedangkan kawan dia yang berbangsa melayu yang dapat 2A boleh masuk universiti. 



Dari situ kita boleh lihat betapa beruntungnya kita sebagai bangsa melayu. Even result tak cantik mata memandang pun boleh masuk universiti. tapi tak ramai yang menggunakan peluang itu sebaik mungkin. Macam saya jugak (sobb..sobb). Sedangkan, kita tengok penulis for example, dia punya struggle nak dapatkan tempat yang terbaik dalam masyarakat demi mengubah nasib keluarga dia & dia juga merupakan harapan keluarga yang terakhir yang nak ubah nasib keluarga dia. Saya ada seorang kawan berbangsa cina, dia (luckily) dapat masuk universiti kat Malaysia ini, tapi sebab apa dia masuk universiti UPNM? (bkn nama U sebenar).. Sebab dia nak duit. See how do they struggle to live in this country. 



Sedangkan kita yang berbangsa melayu ini yang selalu makan bersuap, masih lagi tak mahu berusaha bersungguh-sungguh. Masih lagi menyusahkan keluarga sedangkan kita ini adalah harapan orang tua kita. Ada juga yang sudah masuk ke universiti masih lagi tidak mendapat keputusan yang terbaik even kerajaan dah banyak bagi bantuan kepada kita ( mcm PTPTN/ MARA, yuran kolej free, yuran pengajian murah & etc. ) Kita yang dekat sini kerja nak merungut sahaja, kenapa tak dapat PTPTN full, kenapa tak dapat duit intensif makan bulan nii, bukan nak menghargai. Tapi duit naik bas uitm kena RM1 sekali naik itu memang x puas hati sebab korang tengok, time pergi kena seringgit, balik sekejap sambil2 nk tunggu kelas petang bayar seringgit, pergi kelas petang bayar seringgit, nak balik kena seringgit lagi & perkara macamtu jadi kat kitaorang ini selama seminggu.. So u do the math.  Haa itu, politik punya cerita so saya stop setakat itu sahaja.



Berbalik kepada tadi, kita tengok penulis itu sampai sanggup keluar dari negara, & cari rezeki kat negara luar sebab dia tahu dah tak ada harapan lagi dah untuk dia, hanya sekadar merempat dekat negara sendiri. Plus, dia kata "dia sanggup menjadi kuli di negara luar yang mana dia mendapat hasil yang lumayan...."  Cuba bayangkan kalau pentadbiran negara Malaysia sama seperti pentadbiran negara luar, rasanya kita ini rakyat Melayu sendiri yang akan merempat kat negara sendiri. 



So kesimpulannya, kita sebagai masyarakat Malaysia yang sudah diberi banyak kemudahan dalam hidup nii, hendaklah berusaha bersungguh-sungguh & menggunakan peluang itu sebaik mungkin. Saya sambil-sambil tulis ini juga mengingatkan kepada diri sendiri yang mana peluang takkan datang dua kali. Kita tengok ramai orang cina hidup mewah, sebab melalui kepayahan hidup itu yang mendorong diorang belajar bersungguh-sungguh & kuat bekerja so that diorang boleh tampung hidup diorang. Last but not least, ingatlah ' These people where they are today because of hard work '.




See ya next time.





Nak baca entry nii hari-hari, so nanti takde laa lupa dunia ^^v

Friday, March 11, 2011

Fix thing here & there

Damn, dah berapa lama tak update blog.  Actually, dah try nak update blog since last week tp due to busy & my lappy kena format so saya terpaksa menangguh niat saya yang suci murni itu.

Nothing to say much, sebab tiba-tiba je boleh tulis kan kat sini. So kita berdoa je laa agar bencana gempa bumi berukuran 8.8 skala ritcher tuu x mengakibatkan tsunami kat Malaysia. khususnya belah2 timur tuu & negeri Sabah. tapi rasanya okay dah kot. sebab pengkaji predict yang tsunsmi tuu bakal melanda Malaysia 2 hours after the earthquake & ada sumber kata tengah malam. Tapi sekarang nii dah pukul 6.32AM so rasanya nothing happens. Alhamdulillah :)

So, its 6;33AM & I still can't sleep yet. according to this picture below I'm going to damage my brain. Seriously.


Dah laa tuu, nothing to say left. Lepas nii solat subuh & terus tidur, lantak lah dia nak lena pukul berapa pun. 
Morning peeps ^^v